Nakon duge pauze konačno se
odigrao derbi u Klubu, odnosno jedna prilično spektakularna seansa otvaranja
boca s internacionalnim pedigreom. Naime, Lazar je slavio rođendan što me još
učvrstilo u uvjerenju da treba slaviti sve rođendane, imendane, godišnjice…
Bilo je tu i uljeza, što ljudskih što vinskih, ali ćemo ih zanemariti za
potrebe priče, odnosno možda se samo osvrnem na vinskog uljeza.
Krenulo se sa Chablis Davissaut
2009, „La Forest“, 1er cru, ali moja je greška bila što je vino servirano
prehladno tako da su tek zadnji gutljaji opravdali reputaciju ovog moćnog
chablisa. Tijelo solidno, aroma citrusna i puna, pamtim vino, pišem minus sebi.
U međuvremenu je Lazar u dekanter ulio bocu zamotanu u srebrnu foliju, poslije
mirišem dekanter i kažem pelješki plavac, probat ćemo ga kasnije.
Druga boca iz srebrne folije se
otvara i toči, boja vina odlična, puna i tamna, mirisa nema, arome fali,
zapravo fali topline u ovom vinu, pitam se što ova boca radi u ovakvom društvu?
Kad ono, Trapanov syrah 2009, Lazar ga ubacio da vidi da li smo objektivni i
kako ćemo ga ocijeniti kad ne znamo tko je i što je. E moj Lazare, pa ne rade
se takve stvari, Trapanova vina osim rose-a i odležane malvazije jednako ne
valjaju i kad znaš i kad ne znaš da ih piješ. Otvaramo Korlat syrah 2009., ista
berba, ista sorta, vino 50 kn jeftinije ali 100 puta bolje, ima i miris i aromu,
boju i gustoću neću ni spominjati, a čak mi se čini da im je 2008 bila bolja.
Naravno, sutradan me zove jedan
privatni kupac kojeg sam prije poštovao i traži 4 boce Trapanovog syraha. Zovem
Tučepe, Toni Č. nema tog vina, Mohor ga ima i pri kraju je sa zalihama!!!. Tada
nastupa trenutak kad poželim skočiti s 2-og kata na glavu, ali sjetim se žene i
djece, a i možda preživim taj skok, ostanem doživotni invalid pa trpim ovu
nepravdu do kraja života, nemoćan u kolicima.
Bagro Badelovska, imate 100 puta
bolji proizvod, prodajete ga u svakoj samoposluzi i ne možete ga prodati za 50
kn manje, a ovaj „mag marketinga ili veliki vinar“ ga je rasprodao. Trapane,
svaka čast, možda stvarno svi moramo nešto naučiti od tebe, možda svi moramo
sudjelovati na tim seansama koje se
maskiraju kao vinske degustacije za Facebook, pušiti cigare ili ne znam
što se već po Istri sad radi u prodaji
vina.
Idemo dalje, dekanter je došao na
red, na nosu mi se malo previše čuje alkohol, međutim, u ustima je ovo vino
spektakularno, perverzno dobro, ovo je čudo. Osjećam se kao Usain Bolt u finišu
trke na 100 m, ali ne u Londonu nego u Pekingu 2008 kad se smijao protivnicima.
Lazar odmotava foliju, kad ono dobri stari Medvid, ali godina 2008, imam u
vinoteci 2006 i 2007, doći ćeš i ti kod nas junačino.
Ako imate 450 – 500 kn, slobodno
ih potrošite na ovog Medvida, ovo je jedno od onih iskustava za cijeli život,
možda jednom u životu. Ne znam što vas pali; opaliti crnkinju, provozati Ferari-a
na test stazi u Maranellu, sletjeti paraglider-om s vrha Biokova, zaroniti podmornicom
do olupine Titanica, otputovati u VelikoTrgovišće…, ali ovaj Medvid je stvarno
once-in-a-lifetime doživljaj za kojeg vrijedi potrošiti svaku lipu od tih 450 –
500 kn.
Slijedeći kandidat je Joseph Phelps,
kalifornijska Insignia 2008, dominatno cabernet sauvignon, navodno jedan od
njihovih macadura, u rangu Opus One-a. Vino je nesumnjivo dobro, ali piza 180
dolara i potvrđuje mi da sam bio u pravu da je cijena kalifornijskog vina u
dolarima ekvivalentna cijeni našeg vina u kunama. Dakle, ovo vino je u klasi
Stagnuma s tim da je za mene Stagnum za nijansu bolji.
Vrijeme prolazi, stiže novi igrač
Tino s 2 intrigantne boce i što ćemo, prebacujemo se opet na bijelo vino,
krećemo sa Chablis Billaud Simon, 2009, Les Vaillons, 1er cru. Vino je dobro,
ali potpuno različito od Dauvissata, a i
od onoga što inače očekujem od chablis-a. Medno je i s naznakama botritisa, nema
mineralnosti i naznaka citrusa, vrlo iznenađujuće, po meni ne zaslužuje svoj
status.
I na kraju smo krenuli prema
Austriji, po svima najbolje bijelo vino večeri Gruner Veltliner Schloss
Gobelsburg 2011. Vino je i moćno i osvježavajuće, po meni izvanredno i opet se
vraćam u svoj film kad doznam da je to vino 20 € u Austriji. Ako uzmemo da je u
Austriji prosječna plaća 2000 € i da je 20 € = 1 % te plaće, onda bi to vino u
Hrvatskoj trebalo koštati 55 kn ( ako je u Hrvatskoj prosječna plaća 5500 kn ),
a, na žalost, ovako dobro vino za 55 kn u Hrvatskoj možete samo sanjati. Ipak,
uvijek vam ostaje utjeha da ste doktoru Ivi i njegovoj bagri svojim novcima
omogućili da vašim novcima piju Domaine Romanee Conti i slična vina, a vi
slobodno nastavite plaćati i više novca za istarske malvazije, čarski pošip,
kutjevačke graševine i slična precijenjena, prosječna vina.
Mate Teklić
Koji GV ste pili od Schloss Gobelsburga?
OdgovoriIzbrišiSteinsetz 2011 :-)
IzbrišiAutor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiPitam se kako je moguće da nam je takva situacija u državi, a imamo ovakve intelektualce...
OdgovoriIzbrišiSve je to lipo, al mi ne ide u glavu sta su neki zapeli protiv grasevina. Nisan od bilih, volin robustnost i snagu sta profi sommelieri nerijetko ogade, al kad smo kod laganih stvari, fina grasevina mi moze proc. Valjda jer smo se u mladosti navikli na stolne, isto ko i Vrance, pa ih svi u startu gade, mozda averzija prema određenim aromama...a kad su vanka rekli da grasevine valjdaju dosa san na svoje, a nisu preskupe.
OdgovoriIzbrišiNa stranu to sad, mozda jednog dana kazen kvragu sve, potrosin 15% place i proban i Medvida :)