srijeda, 14. svibnja 2014.

Mate Teklić vs Mate Teklić

Dakle, da vidimo kako je to stajati s druge strane barikade, odnosno kako se vinari osjećaju kad ja pišem o njihovim vinima. 

Tema je vino pod radnim imenom Mate Teklić jer ako su Rolling Stones svoj prvi album nazvali Rolling Stones onda i ja mogu svoje vino ovako zvati barem dok ne ugleda svjetlo dana.

Riječ je o cabernet sauvignon blendu, prošla jematva, 90 % grožđa je iz Baranje, točnije iz Suze, a 10% iz Oriovca kod Slavonskog Broda ili u vinskim krugovima poznatijeg Brodskog Stupnika. Pošto je prošla berba u Baranji bila, kako bi se vinarski reklo zahtjevna, a zapravo očajna, morao sam reagirati i posegnuti za jačim oružjem iz drugog terroira.

Miris je neprimjetan, a ako ga se i primijeti, nećete se usrećiti. Boja je još manje impresivna, o gustoći neću ni pisati. Force ima malo i ništa, a da ga nisam pojačao pojačanjem iz Oriovca ne bi imao doslovno ništa.  Naravno, kako sam bio dovoljno glup da ne odlijem cca 200 l tekućine iz masta i od toga napravim dobar rose, a ostatak koncentriram odnosno zagustim, ostalo je što je Bog ili priroda dala, tanka crvena tekućina ( di su one lipe, Paint it black, boje o kojima sanjam). A odavno mi je istinski original Mišo Poljak iz Sinja rekao kad ga je izvjesni Mate Jukić smijenio s pozicije trenera KK "Alkar" - " a di si ti vidio pametnog Matu", to sam i ja još jednom dokazao.

Međutim, vrag ipak nije tako crn (ili bijel ovisi s koje strane gledate) jer sad započinje bolji dio ove priče. Vino je u ustima dobro, ima finu aromatiku cabernet sauvignona. Koristeći zagrebački pederski rječnik rekao bih da se osjećaju kupine i to one ubrane između 43 i 45 sjeverne paralele između 8 i 8 i 30 ujutro, nabijem ih na kupine. Ono što je još bolje je kiselina ( za neke pretjerana s 6.7 ) koja daje pitkost ovom vinu. Retro okus baš i ne razbija, ali aromatika Baranje ili vinograda velikog Zolike Pinkerta ( i to velikog ne u smislu Alexa Fergusona, Murine ili Rocca Siffreddi-a, već u najizvornijem ljudskom smislu velikog čovjeka) te velike pomoći mog imenjaka X i na kraju se ipak stekne dobar doživljaj vina bez obzira na loš početak.

E sad, pošto još nisam odlučio da li ću uopće prodati ovo vino, kad bih se odlučio prodavati boce, koliko bi bila cijena boce?

Recimo 50 kn, ali kako mi žena studira, a imamo 2 mala sina idemo na 60. Punac i punica ne rade, treba i njima pomoći, 75. Peugeot bi trebao restaurirati temeljito, 90. Žena želi na kraju ljeta sa sestrom i majkom otići u Istanbul, 100. Mate Bajamić je poskupio krafne s vanilijom, 120. Gram kokaina je 800 kuna, 150. Bolje kurve na Reeperbahnu u Hamburgu su cca 100 Eura, idemo na 180. Egzotične kurve u Amsterdamu su 120 Eura, možemo ići s vinom na 200. Ja sam jedini muškarac na svijetu koji je bio u Amsterdamu, a nije vidio Red Light District. Nisam doduše vidio ni muzej Rembrandt van Rijna, ali za muzej mi  žena vjeruje, a za Red Light district nikad neće povjerovati da ga nisam posjetio. 

Trebalo bi otići na sajam prirodnih vina u London, 250. Nisam nikad bio u Bordeaux-u, trebalo bi otići, 300. Medvid Ive Dubokovića je 350, a ja se znam javiti na telefon, 400. Kad sve bolje sagledam, 500 je najrealnija brojka, ali toliko košta Dingač Saints Hills, a kako oni dostavljaju vina terencima to ipak nije moj đir, najrealnija brojka je 450. 440 ipak najbolje zvoni. Vozim Peugeot 404 i malom permutacijom znamenki došli smo do idealne cijene mog vina, 440 kuna. 

Računajmo dalje - 2000 boca po 440 kuna je 880 000 kn ukupan prihod. Nek' sam imao 60 000 kn troškova, ostalo bi 820 000 kn. Što danas mogu uraditi s 820 000 kn? Ne mogu za te novce kupiti KK "Jugoplastiku" koju su beskičmenjaci u strahu od nacionalističkog smeća nazvali KK "Split". Aston Martin DB 6 iz '68 je cca 200 000 funti odnosno 2 milijuna kuna. Let u svemir s Bransonom je još skuplji pa se rješenje nameće samo po sebi - vino se neće prodavati, samo razmjenjivati sa sličnim vinima. Dakle, ako sretnem Antinori-a, mijenjat ću ga za Solaiu. Zvonku Bogdanu ću uzeti Merlot 2009, sinu Roberta Mondavi -a Opus One, a kod Andra Tomića mi je dovoljna i čaša onoga što smo pili iz tanka jednog vrućeg ljetnog dana 2009e u Jelsi. 

Mate Teklić, S.E.




1 komentar:

  1. Dragi čovječe, cijenim tvoj trud da napraviš dobro vino, ali ne razumijem zašto ne odeš u Istru po dobro grožđe i tvoj put će biti puno kraći. Puno vinskih pozdrava DSL

    OdgovoriIzbriši